You are here

Forskerpraktik 2017
- Robin Engelhardt

Projektets overskrift: Hvordan påvirker man folks holdninger? Og hvordan opstår sociale bobler? 

Fagområde eller institut: Socialpsykologi, Erkendelsesfilosofi, Eksperimentel økonomi

Relateret gymnasiefag: Matematik, Samfundsvidenskab, Datalogi, IT, Filosofi, Psykologi, Økonomi

Kort resume & idé: Min forskning handler om, hvordan informationer spredes blandt mennesker. Jeg laver eksperimenter, der undersøger, hvordan folk ændrer deres præferencer, når de er under påvirkning fra andre. Fx lader jeg mennesker spille små spil på computeren og finder ud af, hvordan de tænker, mens de spiller spillene.

Længere beskrivelse: Har du nogensinde tænkt over, hvorfor nogle ting er på mode, mens andre ikke er det? Har du tænkt over, hvorfor aktiekurser går op og ned uden en synlig årsag? Og har du oplevet situationer, hvor alle folk tror på noget, selvom det viser sig at være helt forkert?

Min forskning handler om disse spørgsmål. Jeg undersøger, hvordan informationer spredes blandt mennesker og laver eksperimenter, der undersøger hvordan folk ændrer deres præferencer, når de er under påvirkning fra andre.

Det spændende ved min forskning er, at jeg ikke blot tænker over den slags ting, men at jeg også laver rigtige eksperimenter i laboratorier, hvor jeg lader mennesker spille små spil på computeren og finder ud af, hvordan de tænker, mens de spiller spillene.

Helt konkret er vi i gang med at udvikle et nyheds-spil, hvor vi vil kunne se, hvor nemt det er at videregive falske nyheder og få folk til at tro på forkerte ting.  Vi laver også et aktiemarked-spil, hvor vi vil kunne se, hvordan pris-bobler opstår og folk går med på en økonomisk uholdbar dille.

Din/jeres opgave vil bestå i at lære at kigge på de store datamængder, som jeg får ind fra eksperimenterne. Lave grafer, regne lidt på statistikken og tænke over, hvilke andre spil man kunne udvikle. Fx har vi en idé til et mobbe-spil, hvor man kan se hvad der foregår, når unge mennesker bruger mobning som en slags kapital til at indgå og hævde sig i sociale hierarkier.