You are here

Eksamensregler

Eksamensregler ved skriftlige prøver
De skriftlige prøver starter kl. 9.00, medmindre andet tydeligt er annonceret. Computerne stilles op i god tid på prøvedagen og skal være køreklar senest kl. 8.50. Ved skriftlige prøver lukkes døren 10 minutter inden prøvestart. Hvis du kommer for sent, skal du straks ringe til kontoret på 44 94 27 22. Det er ledelsens afgørelse, hvorvidt du kan få lov til at gennemføre prøven eller du må vente til næste eksamenstermin. Dvs. at du har ikke krav på at aflægge prøven, hvis du kommer for sent, og prøvetiden forlænges ikke. ALLE prøver er påbegyndt, når uddelingen af eksamensopgaven er påbegyndt, og alle prøver skal afsluttes med en karakter. Dette gælder derfor også ved pludseligt opstået sygdom under eksamen. Hvis du bliver syg under eksamen, skal du straks have fat i ledelsen på skolen.

Før skriftlige prøver/eksamener
Du skal selv medbringe bærbar computer til de skriftlige prøver. Det fremgår af Lectio hvor prøven afholdes. Du er selv ansvarlig for at medbringe de tilladte hjælpemidler og at din computer virker.

Genstart din computer 1 time før eksamen begynder.

Sørg for at din computer er fuldt opladet fra start (i tilfælde af strømafbrydelse).

 

Du skal ud over computeren huske at medtage:

  • Strømforsyning
  • Høretelefoner – medbring til alle prøver
  • Opdaterede udgaver af Mediaplayer, Java og Adobe Reader
  • Blyanter, kuglepen
  • Opdater din computer tre hverdage inden de skriftlige prøver
  • Slå automatiske opdateringer fra under prøverne
  • Du har mindst 2 browsere (NB se nedenfor mht. Edge og Safari) installeret og din browserhistorik gemmes i det tidsrum, eksamensbegivenheden omfatter.
  • De elektroniske opgaver er optimeret til at køre på Windows- og Mac-platforme. Vær opmærksom på at browsere som Safari og Edge kan have problemer med at læse de opgaver, skolen får tilsendt fra Undervisningsministeriet.
  • Du er selv ansvarlig for at din bærbare computer kan læse filerne. Indstil Word til at lave (hyppig) backup.

 

Under prøven/eksamen
Du skal være opmærksom på, at der under de skriftlige prøver gælder følgende praktiske forhold:

  • Tasker og jakker placeres efter tilsynets anvisning.
  • Du slukker din mobiltelefon, dit Smart Watch og eventuelle andre enheder, som kan etablere forbindelse til internettet, og placerer dem efter tilsynets anvisninger. Den computer, du skal bruge til at udarbejde besvarelsen, er selvfølgelig undtaget.
  • Luk for automatiske beskeder/meddelelser (Mac = ”forstyr ikke”). Luk ligeledes Facebook, Dropbox, iTunes, iMessage, Skype, YouTube og alle andre programmer, der åbner automatisk.
  • Sørg for at proceslinjen (Win) – Dock´en (Mac) er synlig, så det er nemt at se, hvad du har åbent.
  • Det er tilladt at høre dæmpet musik via høretelefoner under prøven via din PC/Mac. Musikken skal ligge på din computer. Du må ikke gå online for at hente musik. Hvis tilsynet skønner, at din musik er til gene for de øvrige elever, skal du skrue ned for lyden. Forstyrrer din musik stadig, skal du slukke helt.
  • Sæt computeren til at gemme løbende. Gem ofte under nyt navn f.eks. til danskprøven dansk1, dansk2… dansk14.
  • Alle tilladte hjælpemidler skal ligge fremme på bordet ved prøvens start.
  • Kontroller, at du har fået det korrekte opgavesæt, dvs. du skal kontrollere, at oplysningerne på opgavesættet stemmer med hensyn til fag, niveau og dato i forhold til den prøve, du skal til.
  • Når prøven er i gang, må du ikke låne genstande eller hjælpemidler af andre i lokalet.
  • Ved todelte prøver skal de tilladte hjælpemidler til del 2 lægges på gulvet ved siden af dit bord. De må først tages op, når tilsynet giver tilladelse.
  • Skriv navn, skole, klasse samt dato øverst på alt, du afleverer.
  • Du skal huske at indsætte sidetalsformatet, f.eks. ”Side 1 af 7”.
  • Henvend dig ikke til andre. Tilsynet tilkaldes ved at række hånden op.
  • Du må kun forlade lokalet i forbindelse med toiletbesøg. De første 30 minutter af prøven må du ikke forlade lokalet.
  • Skal du på toilettet, skal du markere, så tilsynet kan følge dig ud.
  • Du skal tage hensyn til de øvrige i lokalet. Du skal være stille, når du forlader din plads f.eks. for at gå på toilettet, eller hvis du forlader prøven, før tiden er udløbet. Du må ikke forlade lokalet de sidste 30 minutter før officiel sluttid for prøven
  • Hvis du forlader prøvelokalet uden tilladelse fra tilsynet, betragtes det som afbrydelse af prøven, og du skal henvende dig til den eksamensansvarlige.
  • Opgavesæt, eksamensspørgsmål, besvarelser af opgavesæt, computere, noter, kladder og andre effekter, som du har anvendt ved udarbejdelsen af besvarelsen, må ikke forlade eksamenslokalet fysisk eller digitalt, før prøven er forbi.

 

Hvis du er i tvivl om noget under prøven, spørg vagten.

Tilladte hjælpemidler
Du må anvende egne noter. Du må kun anvende de artikler, bøger, links og lign., der er tilknyttet undervisningsbeskrivelsen på Lectio, hvis de ligger lokalt. Hvis de ikke kan downloades eller lægges lokalt og fungere uden netadgang, skal du kontakte din lærer eller ledelsen i god tid inden prøven, så vi kan tage stilling til, om det er et tilladt hjælpemiddel.  

Visse fag opererer også med digitale grammatikker eller naturvidenskabelige oversigter – disse er tilladte at anvende, men de skal kunne downloades. (Grammarly er derfor ikke et tilladt hjælpemiddel).

Det er tilladt at høre dæmpet musik via høretelefoner (ikke Bluetooth) under prøven, via din PC/Mac. Musikken skal ligge på din computer, du må ikke gå online for at hente musik og musikken må ikke være for høj. Ved tvivl er det den tilsynsførendes afgørelse.

Det er ikke tilladt at forstyrre andre fx ved spil på computer

Alle online ordbøger, i- og e-bøger er tilladt til alle eksaminer. For i- og e-bøger gælder det, at de skal have været anvendt i undervisningen.

Visse fag opererer også med digitale grammatikker eller naturvidenskabelige oversigter – disse er tilladte at anvende, men de skal kunne downloades. Fx er det tilladt at bruge Min læring, hvis den er benyttet i undervisningen, blot skal den ligge som bogmærke, før prøven starter.

Det er fortsat ikke tilladt at kommunikere hverken skriftligt eller mundtlig med andre personer under prøver. Dette gælder uanset medie.

Ikke tilladte hjælpemidler

  • Grammarly kan ikke downloades og er derfor ikke tilladt.
  • Google Translate og andre oversættelsesprogrammer er ikke tilladt
  • Computer er ikke tilladt i delprøver uden hjælpemidler i matematik, musik, fransk og spansk
  • Dokumenter fra Google Docs eller One drive skal være downloadet til din computer inden prøven. Du må kun tilgå OneNote-appen i desktopversionen dvs. offline

 

Netprøver
Alle skriftlige eksaminer inkl. SRP sker gennem Netprøver. Det er her, du henter og afleverer dine opgaver. For at komme på Netprøver skal du gå ind på www.netprøver.dk og logge på enten med Unilogin eller NemID. Du skal finde Nørre Gymnasium i drop-down menuen. Når du afleverer din opgave, skal det være i pdf-format. Når nedenstående afleveringsstatus vises, er opgaven afleveret korrekt:

Netproever_Afleveret

Ved aflevering i Netprøver kan besvarelsen ikke afleveres, før du har afkrydset i Tro- og loveerklæringen, hvor du kvitterer for, at opgaven er udfærdiget af dig selv uden brug af uretmæssig hjælp: "Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har udfærdiget opgavebesvarelsen uden anvendelse af uretmæssig hjælp og uden brug af hjælpemidler, der ikke har været tilladt under prøven

Brugervejledning til Netprøver

Mundtlig eksamen/årsprøve
Alle mundtlige eksaminer og mødetidspunkter fremgår af Lectio. Hold løbende øje med Lectio, om der skulle forekomme ændringer i forbindelse med prøvetidspunktet. Kom i god tid, så du kan være parat til at kunne træde til, hvis der skulle opstå forsinkelser. Mobiltelefonen må ikke medbringes i forberedelseslokalet.

Særlige prøveforhold
Du kan ved konstateret ordblindhed tildeles forlænget tid til eksamen. Du skal årligt ansøge skolen om dette. Hvis du har andre forhold, som stiller dig ringere end andre ved eksaminationen, kan du ligeledes søge skolen om særlige prøvevilkår. Det er vigtigt, at du henvender dig i god tid, således at de særlige prøvevilkår kan tænkes ind i eksamensplanen.

Sygdom og sygeeksamen
Hvis du ikke kan gennemføre en prøve på grund af dokumenteret sygdom eller anden uforskyldt grund, får du mulighed for at aflægge ny prøve.
Som dokumentation for AL sygdom til alle prøver kræver skolen en lægeerklæring. Du skal aflevere denne på skolens kontor førstkommende dag, hvor du er rask igen. Du skal selv betale for lægeerklæringen. Hvis du ikke kan aflevere en lægeerklæring som dokumentation for sygdom i forbindelse med en eksamen, kan det få alvorlige konsekvenser. Til en officiel eksamen betyder det, at du kan blive bortvist fra den pågældende prøve.

Vær særlig opmærksom på, at du ikke kan afbryde en prøve undervejs pga. sygdom. Hvis eksamensspørgsmålet er blevet udleveret (både skriftligt og mundtligt), skal eksamen afsluttes med en karakter.

Om snyd/plagiat ved eksamen

Undervisningsministeriet har lavet følgende oplysningsmateriale om hvad plagiat og selvplagiering er

UVM_Video_Plagiat

Du kan se videoen på denne side

Hvad er plagiering?

  • at skaffe dig eller give andre eksaminander uretmæssig hjælp til besvarelse af en opgave
  • ikke-tilladt kommunikation under prøven eller forberedelsestiden med andre end eksaminator, censor og vagterne
  • at aflevere andres arbejde helt eller delvist som dit eget (herunder plagiering)
  • at aflevere eget tidligere bedømt arbejde uden henvisning hertil eller
  • anvendelse af ikke-tilladte hjælpemidler

I forbindelse med skriftlige (og mundtlige) prøver skal du være forberedt på, at skolen ved mistanke om snyd kan tilbageholde din computer til nærmere undersøgelser. Hvis du er under mistanke for snyd, og skolen skal undersøge din computer, må du derfor regne med, at du skal efterlade din computer på skolen, indtil den er blevet undersøgt af IT-ansvarlige.

Snyd medfører karakteren -3 eller bortvisning fra eksamen. Bortvisning vil sige, at den aktuelle eksamen bortfalder, og at du skal gå til ny prøve i den efterfølgende eksamenstermin. En omprøve kan IKKE tages i forbindelse med afholdelse af sygeeksamen.

Procedurer i forbindelse med klager over mundtlige og skriftlige eksaminer

Herunder kan du læse om klager over prøver. Mere detaljeret information om proceduren og frister for klager findes i kapitel 10 ”klager over prøver” i eksamensbekendtgørelsen 

Hvordan klager man?
En klage skal indgives til skolens senest to uger efter, at eleven har fået sin karakter. Klagen skal være individuel, skriftlig og præcis beskrivelse af de faktiske omstændigheder, der kan begrunde en imødekommelse af klagen. Klagen kan vedrøre eksaminationsgrundlaget (fx prøvespørgsmålet, opgaver og lignende), selve prøveforløbet eller bedømmelsen. Det er altid en god ide at rette henvendelse til skolens ledelse, inden klageprocessen igangsættes.

En klagesags forløb:

  • Eleven sender sin klage til skolen
  • Skolen afgør, om klagen skal afvises eller fremmes.
  • Hvis klagen fremmes, forelægger skolen straks klagen for bedømmerne, der hver afgiver en faglig udtalelse.
  • Herefter forelægger skolen de faglige udtalelser for klageren, der får mulighed for at komme med kommentarer.
  • Skolen træffer en afgørelse, som kan være følgende:
    Tilbud om ny bedømmelse (ombedømmelse ved skriftlige eksaminer)
    Tilbud om en ny prøve (omprøve)
    Ikke medhold i klagen
  • Eleven informeres skriftligt om afgørelsen.

Hvis en elev bliver tilbudt ombedømmelse eller omprøve, så er det elevens beslutning, om vedkommende vil tage imod tilbuddet.

Afgørelsen skal henvise til de relevante retsregler og indeholde en begrundelse samt en klagevejledning.

Ombedømmelse af skriftlige prøver
Ved ombedømmelse sender skolen opgavebesvarelsen, klagen, de oprindelige bedømmeres udtalelser og klagerens bemærkninger til ombedømmerne. Ombedømmerne træffer afgørelse om karakteren og giver en begrundelse. Ombedømmelsen kan resultere i en lavere karakter, medmindre der er tale om en fejl eller mangel ved prøven, som skolen har ansvaret for (læs kapitel 9 i eksamenbekendtgørelsen)

Ombedømmelse af mundtlige prøver
Omprøve skal finde sted snarest muligt. Resultatet af omprøve kan resultere i en lavere karakter, medmindre der er tale om fejl eller mangel ved prøven, som skolen har ansvaret for.

Klager over retlige spørgsmål
En elev, der har klaget til sin skole over en prøve, men ikke fået medhold, kan klage over skolens afgørelse til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det er dog kun retlige spørgsmål i forbindelse med skolens afgørelsen, der kan indbringes for styrelsen. Dvs. styrelsen kun behandler klagen, hvis skolen har tilsidesat regler i forbindelse med sin afgørelse. En procedurefejl kan fx være, at eleven ikke er blevet partshørt eller en frist ikke er blevet overholdt. Styrelsen tager ikke stilling til faglige spørgsmål eller skønsmæssige vurderinger, som skolen har lagt til grund for afgørelsen, medmindre vurderingerne ligger uden for de retlige rammer.

Forsikring af udstyr:
Skolen har ikke en forsikring, der dækker eventuelle skader og tyveri som måtte ske mens din computer er på skolen. I de fleste tilfælde dækker hjemmets indboforsikring, men vil du være sikker, så tag kontakt til dit forsikringsselskab for nærmere information.

Bekendtgørelser om prøver og eksamen (retsinformation):

Bekendtgørelse om de gymnasiale uddannelser 

Almeneksamensbekendtgørelsen

Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse

Ved spørgsmål: kontakt skolens ledelse (Bu, MV eller MJ)

 

Skolens ledelse, april 2021